Jdi na obsah Jdi na menu
 


Námluvy, párování

 

Již bylo řečeno, andulka je typický hejnový pták. V hejnech se zdržují samci a samice po celý rok. Není tedy pro ně hlavním impulsem k hnízdění jejich spárování nebo zavěšení hnízdící budky.

 V přírodě je impulsem začátek období děšťů, kdy se v do této doby vyprahlé krajině vytváří základ pro bohatě prostřený stůl, tolik potřebný pro odchov mláďat.

V zajetí nahrazujeme střídání období sicha a děšťů hlavně změnou ve složení krmné dávky. V období klidu po skončení hnízdění krmíme andulky potravou méně bohatou na tuky a živočišné bílkoviny. Upřednostňujeme lehce stravitelná semena, doplňujeme zásobu vitaminů a hlavně zásobu vápníku ( můžete dát andulkám kousek tvrdého tvarohu), který budou samice potřebovat při tvorbě skořápek. Ptákům chovaným v klecích se snažte zajistit dostatek pohybu, aby nestloustli ( může se také stát, že třeba celá snůška nebude oplozená, protože samec trošičku přibral ). Jednotlivé chovné páry můžete umístit do společné voliéry nebo větčí klece nazývané v hantýrce ptáčníků ,,proletovačka". Ve společné voliéře můžete pozorovat vývoj vztahů mezi  jednotlivými ptáky. Ptáci, kteří jsou si ,, sympatičtí " nebo můžeme říci ,, zamilovaní ", sedávajá velmi často u sebe, probírají si peří, někdy se i navzájem krmí a páří p1090446.jpg

Tady vidíte světle modrou samičku jak probírá samečkovi hlavičku. Přesně takhle vypadá zamilovanost :).

 

 

 

Samička si tak podle velmi složitých kritérií vybírají toho nejlepšího samce, nejlepšího otce jejich mláďat. Vyhovují-li takto přirozeně sestavený páry vašim chovatelským záměrům, máte napůl vyhráno a téměř stoprocentní jistotu. že se dočkáte dobrých odchovů.

Chovatelé, kteří se cílevědomě věnují šlechtění různých barev a kreseb a zároveň chtějí docílit u odchovaných ptáků exteriérových vlastností přibižujícich se standartu, musí páry sestavovat bez ohledu na jejich vzájemné ,, sympatie ". To může způsobovat problémy při odchovu, od neopozených vajec až po špatné krmení mladých, a dokonce jejich zabití. Z mojí zkušenosti bych to nechala plynout, aby si každý pták našel svého partnera.

Před zvoleným termínem , kdy chcete, aby andulky zahnízdily, začněte pozvona měnit jejich jídelníček. Do krmné dávky zařaďte klíčené zrniny, vaječnou míchanici, listy žabince nebo smetánky, popřípadě i vitamínové přípravky. Doba přípravy na hnízdění je zhruba 14 dní až 3 něděle. Po této době dáte vybrané páry samostatně do chovných klecí nebo jim ve společné voliéře vyvěsíte budky. My máme budky ve voliéře celoročně a na zimu zacpeme vchody budek špalkama.

 p1090408.jpg

 Tady je vidět jak máme zacpané budky.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

problem

(nikola, 18. 3. 2014 21:59)

ahoj nevim co jsme pokazili.... /Mame dva samecky a dve samicky problem spociva v tom ze misto aby si sameckove dvorili samickam tak se chovaji k sobe jako par nevim proc to delaji ale proste je to zvlastni dokonce se pari to mi hlava nebere jsem si naprpsto jista ze oba jsou samci maji modre ozobi nevim jak tomu muzu pomoci nebo co delat v takovem pripade.

Re: problem

(Alena, 18. 2. 2018 13:06)

Dobrý den, omlouvám se že jsem vám neodepsala dřív :/ stránky mi zablokovali a myslela jsem si že už jsou zrušené....