Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inkubace

Samice snáší do hnízda vajíčka, tak jako většina papoušků, každý druhý den v ranních až dopoledních hodinách. Celkem snese podle svého stáří, připravenosti na hnízdění a tělesné kondice většinou 4 až 8 vajec. Mě jedna samiška z mého chovu snesla 9 vajíček a všechna byla oplodněná :). Menší i větší počet vajec, nepravidelnost při snášení nebo různé deformovaná vejce většinou znečí různé problémi a chovatel by měl přemýšlet, co je jejich příčinou. Pokračuje-li však hnízdění nadále dobře, může se jednat pouze o výjimku z pravidla.

Samička začíná sedět ihned po snesení prvního vejce a mláďata se líhnou průměrně po 17 až 18 dnech inkubace. Mláďata se líhnou v pořadí, tak jak byla vejce snášena a při větším počtu snesených vajec se první mláďě líhne v době krátce po snesení posledního vejce. Údaje si zapisujte do chovatelského sešitu, počítačového programu nebo pouze na papírek upevnění přímo na budce nebo na kleci. Tyto záznamy vím umožní provádět celou řadu chovatelských zákroků, které lze pozitivně ovlivňují průběh hnízdění.

Asi po 5 dnech inkubace lze přes bílou skořápku při prosvícení vejce baterkou zjistit, zda jsou vejce oplozena a zárodek se vyvijí. Je možné pozorovat "pavučinku" červených céveka žilek a v jejich středu tebající srdce. Oplozená vejce s vyvijejícím se zárodkem jsou tmavší. Prohlížíte-li vejce 5 dní po snesení posledního, je již zcela jasné, z který vajec a kdy se vylíhnou. To je důležitá informace pro stanovení dne, kdy začnete rodičům předkládat krmení vhodné pro odchov mláďat.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář